Skip to main content

London & Olympic Park 19/04/2012

Olympic Park 2012 en recente staalconstructies in Londen

london2012-1In de voormiddag starten we met een geleid bezoek met officiële gidsen rond de site van de Olympische Spelen (spijtig genoeg kunnen we om veiligheidsredenen niet op het Olympic Park zelf). De organisatie van Olympische Spelen is ontegensprekelijk een vector voor grote stedelijke modernisering. Wat Londen 2012 betreft is het evenement aanleiding voor de herinrichting van meer dan 300 hectare terreinen in de nabijheid van het stadscentrum en de financiële wijk van de City. Het Olympisch Park, dat in het Oosten van de stad werd ondergebracht, strekt zich uit over 2,5 km2 in de nieuwe wijk van Stratford. Parallel daarmee worden een reeks bestaande of tijdelijke sites, gespreid over heel Londen en buiten de stad, weerhouden om een aantal competities onderdak te verschaffen.

Een belangrijk basisprincipe van London 2012 is het begrip ‘legacy’, de olympische nalatenschap voor de komende generaties. Alles samen werden 300.000 m2 tijdelijke constructies gerealiseerd in demonteerbare en herbruikbare staalstructuren. Een niveau dat zonder weerga is in de geschiedenis van de Spelen. Een groot aantal van deze structuren zullen na de Spelen in andere steden worden heropgebouwd om de regio’s op die manier een sportieve nalatenschap te bezorgen.

TheShard

In de namiddag wandelen we onder deskundige begeleiding van Ghislain Van Tieghem (Project Director Victor Buyck Steel Construction) langs een aantal recente stalen gebouwen, afgewerkt of nog in opbouw. We starten bij Broadgate Exchange House (1990 - architect Skidmore, Owings & Merrill LLP ) en gaan verder naar de Heron Tower (2011) , een 230 m hoge wolkenkrabber ontworpen door de architecten Kohn Pedersen Fox in de nabijheid van de St Paul's Cathedral. Momenteel is dit het hoogste gebouw van de City of London.

We houden halt bij de Swiss Re (The Gherkin) (Foster and Partners 2004 - 180 m) en bij The Leadenhall Building (2014), een 225 m hoge wolkenkrabber ontworpen door Richard Rogers en ook gekend onder de naam The Cheese Grater (de kaasrasp).

The Shard (2012) is in aanbouw en wordt met zijn 310 m het hoogste gebouw in de Europese Unie. Het is een ontwerp van architect Renzo Piano. Verder is ook nog de 288 m hoge The Pinnacle (2014) gepland eveneens een ontwerp van Kohn Pedersen Fox en op te bouwen in samenwerking met Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo.

londoneyeWe sluiten de citytrip af met een panoramisch zicht over het nieuwe London 2012 vanuit de London Eye, dit reuzenrad is 135 m hoog, weegt 1.700 ton en heeft 32 gesloten capsules. Het werd in 2000 bekroond met de Nederlandse Nationale Staalprijs.

Lees meer over de staalconstructies voor de Olympische Spelen 2012
in ons online tijdschrift 'info_steel' nummer 33.

Programma van donderdag 19 april 2012

07:00 Afspraak en inchecken te Brussel-Zuid
07:56 Vertrek vanuit Brussel-Zuid met de Eurostar
08:57 Aankomst te London (plaatselijke tijd)  St. Pancras Eurostar International
Ontbijt
Metro richting 'Olympic Park' - geleid bezoek met officiële gidsen rond de site (spijtig genoeg kunnen we om veiligheidsredenen niet op het Olympic Park zelf).
Diner te Stratford. 
15:00 Metro richting Liverpool Street
Wandeling onder deskundige begeleiding van Ghislain Van Tieghem (Victor Buyck Steel Construction) langsheen o.a:
16:30 Metro richting London Eye (2000)
Panoramisch zicht vanop London Eye
17:30 Metro naar St. Pancras Eurostar International
19:04 (Plaatselijke tijd) Vertrek naar Brussel vanuit St. Pancras Eurostar International
22:08 Aankomst in Brussel-Zuid (Belgische tijd)